Banker

Her finner du den informasjon du behøver om norges største banker. Deres historie, vilkår og produkter er noe av det du vil lære om(spesielt anbefalte:*).

Valg av bank er viktig

bank-ikonBankene sitter med nøkkelen til et godt liv for den gjennomsnittlige nordmann. Samfunnet er i dag lånebasert og vi er helt avhengig av tilgangen på kreditt for å kunne finansiere kjøp av hus, bil og andre nødvendigheter. Derfor er banker å regne som mer enn kun selgere, men også en absolutt nødvendighet. På bakgrunn av dette er det viktig at du tar et gjennomtenkt og grundig valg når du låner penger. Vi hjelper deg langt på vei gjennom vår oversikt over norges banker.

Èn ting du finner er informasjon om rentenivåene, hvilke typer som benyttes og hvordan det påvirker din finansielle hverdag. Hva er for eksempel forskjellen mellom nominelle og effektive renter? Hvordan tjener banken penger, og hvilke gebyrer må du regne med? Alt dette finner du svar på i vår store undersøkelse. Her har vi listet opp en rekke regneeksempler med utfyllende informasjon om bankenes vilkår. Hos bankene oppgis det ofte et «veiledende» eksempel, men vi legger også til vår egen objektive vurdering.

Når du skal søke om lån er det et par ting du burde huske på, hvor den første handler om finansiell stabilitet. Dette innebærer en fast inntekt, lav gjeld og mangel på betalingsanmerkninger. Du kan lese mer om hvilke dokumenter du må fremvise, hva du må unngå og hvordan bankene vurderer din kredittverdighet. Bankene følger alle det samme regelverket og er bundet av visse lovbestemmelser. Utover dette vil vi nevne noen av de forbrukerreglene vi har i Norge, og hvilke rettigheter du sitter med som bankkunde.

Hvilke produkter tilbys?

I dag kan norske banker tilby en variert rekke produkter og tjenester som er skreddersydd for kundenes behov. De vilkårene du mottar avhenger av hvilket produkt du trenger, og hvor mye du ønsker å låne. I tillegg vil din kredittverdighet og gjeldsgrad ha stor påvirkning. Vårt fokus er forbrukslån, men du finner likevel mye nyttig informasjon om andre produkter hver bank kan tilby.

Eksempler på andre produkter inkluderer slike ting som refinansiering og kredittkort. På samme måte som lån til forbruk har vi valgt å legge inn detaljerte regneeksempler for å sette kostnadene i perspektiv. Hvert alternativ har sine unike fordeler. Til eksempel vil et forbrukslån som regel være mye billigere enn kredittkort, samt ha bedre vilkår for tilbakebetaling. Samtidig gir kredittkort deg økt fleksibilitet ved at det kan benyttes omtrent overalt.

Når du søker om lån er det viktig at behandlingen gjennomføres så raskt som mulig. Godtas søknaden har man også et ønske om at pengene utbetales innen kort tid, og i et slikt tilfelle er det viktig at banken støtter elektronisk signering. I dag vil mange banker la deg signere lånedokumenter elektronisk såvel som identifisere deg selv. Dette gjøres ved hjelp av Bank-id som er en kodebrikke utstedt av et selvstendig selskap. Er du opptatt av fleksibilitet og rask behandlingstid vil tilbudet av en slik løsning være av stor betydning.

Lær om bankene

Utenom detaljerte produktvurderinger har vi også rettet søkelyset mot bankenes teknologiske løsninger. Vi har et fokus på hjemmesidene til enhver bank, og hvorvidt disse er brukervennlige. I noen tilfeller opplevde vi at banker operer med sider hvor en lang rekke lenker og snarveier ikke fungerer. Til gjengjeld var det også mange sider som bar preg av å være svært profesjonelle og enkle å benytte.

For den spesielt interesserte har vi også lagt inn mye informasjon om bankenes generelle historie og fortjeneste. Historien ble samlet inn ved hjelp av en rekke nettkilder og mengden detaljer avhenger av bankens størrelse og alder. I tillegg har vi hentet inn tall fra årsrapporter som gir et innblikk i ledelsen, inntekter og kapitaldekning.

Når du velger din tilbyder er det også kundeservice en viktig del av valget. Utenom nettilgang vil også mange Nordmenn ha et ønske om å kunne besøke fysiske filialer. Antallet banker som tilbyr egne kontorer varierer og vi har skrevet mer om dette under hver omtale. Noen steder har du også muligheten til å snakke med en kundebehandler direkte ved hjelp av nettchat. Alle bankene tilbyr forøvrig i dag kundeservice ved hjelp av telefon og epost.

Finn den banken som passer deg best og spar penger