Slik får du et billig båtlån

Bruker du forbrukslån til kjøp av båt kan du dra nytte av rekordlave renter og lang nedbetalingstid. Vi viser deg hvordan du går frem.

Finn det beste lånet for kjøp av båt

SantanderEff.rente 15,7 %, kr 125 000 o/2 år. Kostnad kr 19 379. Totalt kr 144 379

Santander Flexilån


  • Aldersgrense: 25 år
  • Nedbetalingstid: inntil 15 år
  • Rente: 7,90% - 21,90%


Valgfri nedbetalingstid

Lån 10 000 kr til 350 000 kr
Søk her!
Annonse

Et lån til båt er noe stadig flere Nordmenn søker om hvert år, og fritidshobbyen har sett en jevn økning i popularitet det siste tiåret. Vurderer du å låne penger til båt burde du ta en titt på forbrukslån og de vilkårene som tilbys. Lånet er usikret og det tas ikke pant i båten eller andre eiendeler du sitter med. I tillegg benytter du pengene til å kjøpe akkurat den båten du selv ønsker, og du slipper unna tinglysningsgebyret for opprettelse av låneavtalen. Bankene kniver om å tilby best mulige rentevilkår, og har du en solid betalingsevne kan du fort nyte effektive renter ned mot 9% p.a.

I dag finnes det mange alternativer å velge mellom når du skal låne penger til kjøp av båt. Ditt endelige valg burde basere seg på en vurdering av følgende tre vilkår: Hvor mye kan du låne? Hva er den effektive renten? Og over hvilken tid kan du nedbetale lånet?

Du burde starte med å bestemme akkurat hvilken båttype du ønsker å kjøpe, og hvor mye denne vil koste. Deretter burde du ta en titt på inntekten din og hvor mye du har råd til å betale i terminkostnader hver måned. Husk at du også burde legge inn en sikkerhetsbuffer i tilfelle noe skulle skje underveis.

Basert på inntekten din vil du komme frem til et nummer som gjenspeiler månedlig betalingsevne. For neste steg kan det være lurt å benytte en lånekalkulator da de hjelper deg analysere et annuitetslån med nedbetaling i fremtiden. Her er det to viktige komponenter å huske på, og det er månedlig nedbetalingskostnad sammenlignet med rentekostnaden. Sistnevnte er det du betaler i renter for båtlånet, mens nedbetalingen dekker selve lånesummen.

La oss si du har en månedlig nettoinntekt på kr 35 000, hvorav kr 5 000 står igjen etter regninger er blitt betalt. Legger du inn en buffer på kr 1 000 vil du dermed ha kr 4 000 tilgjengelig til å finansiere båtkjøpet. Et båtlån på kr 200 000 med nedbetaling på 5 år og effektiv rente på 12% medfører en månedlig terminkostnad på kr 4 449. Her kan du se at du mangler kr 449 for å kunne finansiere hele kjøpet ved hjelp av inntekten din, og derfor må du velge en lavere lånesum som faller innenfor rammen. Vi har valgt å sette opp en kort oversikt som viser hvor du burde søke om et båtlån.

Slik søker du om båtlån

Tilbud på lån fra Axo finansEff15,9% 100000 5år Kost40256 Tot140256

Lån fra Axo


  • Aldersgrense: 25 år
  • Nedbetalingstid: inntil 15 år.
  • Eff. rente: 10,90 - 22,90%

Sjekk pris flere steder!

Lån 10 000 kr til 500 000 kr
Søk her!
Annonse

Et forbrukslån kan benyttes til mye forskjellig, og båtlån er en av disse. For eksempel kan du velge å søke direkte hos banker som tilbyr vilkår i samsvar med dine behov. Som sagt er det store forskjeller mellom bankene i henhold til hvor mye penger de tilbyr i lån. Trenger du et båtlån på kr 200 000 vil beløpet havne over maksimumsgrensen hos en rekke av landets banker og kredittytere. Av den grunn vil det vanligvis kun være de store etablerte bankene som er villig til å akseptere en slik søknad. Du burde derfor lese deg opp på forhånd, og gjøre deg kjent med hvilke banker som tilbyr den finansieringen du leter etter. Et selskap som har mottatt skryt for sitt forbrukslån er Axo Bank hvor kunder kan låne inntil kr 400 000 med 12 års nedbetaling. Hos selskapet kan du som kunde også benytte en lånekalkulator som lar deg slå inn renteprosenten manuelt. Hva du ender opp med å betale avhenger av bankens egen vurdering, men du har i det minste muligheten til å anslå den månedlige kostnaden på forhånd ved hjelp av dette verktøyet.

SantanderEff.rente 15,7 %, kr 125 000 o/2 år. Kostnad kr 19 379. Totalt kr 144 379

Santander Flexilån


  • Aldersgrense: 25 år
  • Nedbetalingstid: inntil 15 år
  • Rente: 7,90% - 21,90%


Valgfri nedbetalingstid

Lån 10 000 kr til 350 000 kr
Søk her!
Annonse

En annen mulighet du kan benytte deg av er Santander Consumer Bank. Selskapet tilbyr i dag to forbrukslån produkter som skiller seg fra hverandre basert på den tilgjengelige lånesummen. Det første produktet heter kun forbrukslån, og du har muligheten til å låne inntil kr 70 000. Dersom dette ikke strekker til kan du velge privatlånet hvor den maksimale lånesummen øker til kr 350 000. En av de store fordelene med Santander er mangelen på gebyrer. Der mange banker opererer med nominelle renter og gebyr for terminkostnad og etablering, har Santander valgt en annerledes tilnærming. De har ingen gebyrer på sitt forbrukslån og du får kun én rentesum å forholde deg til. Til gjengjeld vil det tilkomme gebyrer på privatlånet.

Båter kommer i mange prisklasser, størrelser og former. Hvilket båtlån du trenger avhenger i stor grad av den typen båt du ønsker å kjøpe. Det er heller ikke enkelt å spå hvilke rentekostnader du må betale hos hver bank, og derfor finnes det en siste løsning tilgjengelig. Du kan benytte deg av en lånemegler, hvor det sankes inn tilbud fra et større antall banker i landet samtidig. Fordelen med dette er ganske enkelt at du har muligheten for å oppnå bedre renter ved økt eksponering. Sjansen for å få bedre rentevilkår er høyere ved søknad hos 10 banker sammenlignet med én, og det er dette som er fordelen ved å bruke en lånemegler.

I tillegg sparer du mye tid og ressurser underveis da det kan være strevsomt å fylle inn en søknad om forbrukslån. Hvilke søkesystemer hver bank benytter for et båtlån varierer, men det tar ofte 30-40 minutter å fylle ut all informasjonen som kreves. Skal du gjøre dette for et større antall banker snakker vi fort om timevis av arbeid, noe de fleste ikke orker å gjennomføre. Da er det bedre og kun forholde seg til én aktør og motta tilbud fra de.

Til slutt har vi valgt å oppsummere litt enkelt om båtlån og hvordan du kan spare penger underveis.

Oppsummering

Ved søknad om båtlån er det mange som overser en viktig mulighet for reduserte rentenivåer. Det kalles å bruke en medlånsøker, hvor andre personer er med og signerer lånesøknaden. Bankene vil basere sitt rentetilbud på inntekt, gjeld og formue hos den som søker. Dette oversettes til et risikoanslag som utrykkes ved hjelp av en kredittscore. En slik score utrykkes som et tall mellom 1-100, og det høyeste tallet er det beste man kan oppnå. La oss si at du ender opp med et gjenpartsbrev etter å ha søkt om båtlån, og her står det skrevet en kredittscore på 70. Det medfører så en effektiv rente på 15% p.a. og du ønsker å dytte dette tallet nedover. Velger du å inkludere en medlånsøker vil dette skje ettersom banken har flere personer å støtte seg på for å kunne inndrive lånet som avtalt.

Et forbrukslån kan brukes til mange allsidige forhold, og båtlån er kun et av disse. Har du flere prosjekter og drømmer liggende kan du vurdere å finansiere alt dette i samme omgang ved hjelp av forbrukslånet. Det er likevel viktig at du har en realistisk og fornuftig tilnærming til hvor mye penger du kan benytte hver måned. Vær forsiktig og legg inn en sikkerhetsbuffer i tilfelle noe skulle skje underveis. Mister du jobben eller blir alvorlig syk vil det naturligvis være svært vanskelig å innfri lånet som avtalt, og banken vil måtte kreve tvangssalg av båten.

Du kan eventuelt vurdere å stifte en betalingsforsikring, hvor Axo Bank er en av de som tilbyr en slik løsning. Her betaler du noen få prosentpoeng ekstra hver måned i bytte mot en forsikring på lånet. Mister du betalingsevnen som følge av alvorlig sykdom, oppsigelse eller andre forhold vil banken påta seg risikoen for lånet og betale det tilbake inntil du kommer deg tilbake på beina.