Tips for å unngå inkasso

Lær hvilke steg du burde ta for å unngå inkasso og krav du ikke kan håndtere. Begynn med forbruket og vær forsiktig med å ta opp lån.

Unngå dyre lån

Inkasso

Unngå inkasso og krav du ikke kan håndtere

Å unngå dyre lån er den beste måten å beskytte seg mot inkasso. Et eksempel på dette er kredittkort og den kostnaden som følger med, og enkelte forbrukslån. Du får vanligvis en nedbetalingstid på 40 dager og den effektive renten ligger ofte over 30% hvert år. Dette er en låneform man burde unngå, da et stort antall inkassosaker skylder utestående saldoer etter bruk av slike kort. Den neste typen er forbrukslån, som skiller seg fra kredittkort på et par områder. Slike lån burde man kun inngå dersom man har et absolutt behov for pengene. Å bruke pengene til kjøp av klær, sko og andre varer man ikke behøver er noe som frarådes.

Alle lån til forbruk er vanskelige å håndtere så fort man faller bakpå med betalingene – enten det er kredittkortgjeld eller forbrukslån. Du burde heller spare opp et fast månedlig beløp som du deretter benytter til kjøp av det du trenger. Vær også bevisst på tilbud om finansiering av forbruksvarer. I dag er det vanlig at mange butikker og forhandlere tilbyr finansiering av kjøpet, og dette inkluderer alt fra hvitevarer til tv-er og bøker. Slike ordninger kan lokke med gunstige betingelser for tilbakebetaling og en lav månedlig innbetaling. Dette fører til økt forbruk og at man kjøper varer man ikke nødvendigvis har råd til. Av den grunn burde du holde deg unna slike tilbud, og være bevisst på ulempene neste gang du mottar liknende tilbud.

Hold deg til et fast budsjett

Nordmenn tar opp stadig mer gjeld gjennom lån til forbruk og kredittkort. På markedet finner man et stort antall tilbud med lovnader om lave renter og enkel tilbakebetaling. Det er ikke feil å ta opp slike lån, men man burde likevel tenke seg om to ganger på forhånd. Undersøkelser viser at unge nordmenn er mest utsatt for å havne i et økonomisk uføre. Hele 5% av landets 23 åringer sitter i dag med betalingsanmerkninger som følge av ubetalte regninger, og dette har alvorlige konsekvenser for de individene det gjelder. De høye tallene illustrerer noen av problemene som forbindes med tilgang på billig kreditt.

Ekspertene mener at tallene skyldes mangelen på økonomisk erfaring, og at de unge får et sjokk da de flytter ut av foreldrenes hjem. For å unngå inkasso kreves det derfor en dypere forståelse av hvordan man håndterer privatøkonomien, og evnen til å balansere budsjetter. Som ung i Norge er man sårbar for å havne i økonomisk uføre, men det gjelder også et stort antall voksne innbyggere. Kjennetegnet for alle er høye lån som blir benyttet til overforbruk og luksus. Har du først havnet i en posisjon er det viktig at du snur skuta så fort som mulig, og tar kontroll over de månedlige utgiftene.

Betal alle regninger i tide

Den enkleste måten å unngå inkasso er simpelthen å betale regningene i tide. Når du mottar en regning i posten er det alltid inkludert en forfallsdato. Dette er fristen man har til å betale regningen, og den settes som regel til 14 dager. Har du flere regninger å betale burde du alltid ta hånd om de som forfaller innen kortest tid. De du skylder penger må vente til forfallsdatoen har utløpt før de kan sende kravet til inkasso, og derfor burde du alltid søke å unngå at dette skjer. Vær også oppmerksom i forskjellen på innkrevingsmetoder og hvilke renter som påløper. Noen selskaper sender ubetalte krav til inkasso omtrent umiddelbart etter forfall. Andre velger derimot å gi betaleren litt ekstra tid til å gjøre opp for seg. Derfor burde du gjøre deg godt kjent med selskapet for å se om du kan strekke betalingen litt lenger uten å bli straffet med inkasso.

Mange inkassosaker i dag skyldes også slurv, ved at man glemmer å betale en regning. En god løsning for å unngå dette er å sette opp en avtalegiro i banken hvor pengene trekkes automatisk ut av lønnskontoen. Forsøk å sette opp et lettfattelig system som lar deg arkivere regningene dine etter dato. Det kan også være smart å be om at regningene utstedes elektronisk ettersom det er mye lettere å holde oversikt over elektroniske regninger.

Har saken først gått til inkasso burde du holde hodet kaldt hvis du ikke klarer å møte forpliktelsene i tide. Ta kontakt med selskapet og forklar situasjonen i detalj. Inkassoselskapet er som oftest svært villig til å inngå en avtale om utsettelse av betaling så fremt du presenterer en troverdig løsning. Husk også for all del å betale inkassokravet slik at det ikke videreføres til namsmannen! Dette er den offentlige etaten med ansvar for inndriving av utestående krav. Så fort kravet er sendt til namsmannen kan det enkelt doble seg i form av nye gebyrer og avgifter. I mange tilfeller kan et krav på noen få tusenlapper ende opp med å koste over kr 10 000 så fort namsmannen kommer inn i bildet.