Sparetips for deg som har trang økonomi

Har du en trang økonomi og sliter med å få endene til å møtes? Her finner du triks og ideer som hjelper deg forbedre økonomien.

Begynn med utgiftene

reduserer-gjeldenFor å kunne spare penger er du nødt til å holde utgiftene under kontroll. Et eksempel på dette er de som kjøper mat i kantina på jobben hver dag. Klarer du å spare kr 50 på dette ved å lage matpakke hjemme blir det fort snakk om mye penger. Jobber du 300 dager i året blir dette snakk om kr 15 000 hvert eneste år. Dette er kun et av eksemplene, men viser at det er mulig å spare store summer hver måned. Når du skal forbedre økonomien er det viktig at du begynner med å lage et budsjett for husholdningen. Uavhengig av hvorvidt du bor sammen med andre er det viktig å vite hvor pengene tar veien hver måned. I tillegg burde du ha det som en regel at alle regninger arkiveres på en måte som gjør det lett å spore de opp i ettertid.

Sett opp budsjettet og legg sammen alle finansielle forpliktelser. Gå over disse en etter en og vurder om det er mulig å skaffe andre alternativer. Et eksempel på dette er mobiloperatøren og hvor mye du betaler hver måned. Mange velger å inngå dyre avtaler gjennom abonnementer som koster tusenvis av kroner hver måned. I dag kan du kjøpe en brukt telefon til lav pris og skaffe et kontantkort. På denne måten blir du kvitt den finansielle forpliktelsen og kan spare tusenvis av kroner samtidig. Videre burde du vurdere alt fra kabel-tv til strømleverandør og hva du betaler i faste avgifter for barnehagen. Når du har et budsjett for hånd er det mye lettere å se hvilke utgifter som suger mest penger ut av inntekten og hvordan du kan spare penger på sikt.

Hva er inntekten din?

Det er et utrykk som sier «næring etter tæring», og det betyr at man kun bruker så mye man har råd til. Vi lever i et lånefinansiert samfunn hvor folk benytter kredittkort og andre låneformer til å finansiere forbruket sitt. Dette er ikke et problem så lenge man betaler tilbake i tide, men det kan oppstå problemer dersom man ikke dekker forpliktelsene sine. I tillegg er det problematisk å kjøpe varer og tjenester på kreditt. Det kan være vanskelig å kontrollere forbruket dersom man får tilgang på slik finansiering og begynner brenne av penger. Når du skal forbedre økonomien burde du altså vurdere hvordan du finansierer kjøpene. Det kan være smart å nedbetale all utestående gjeld, og deretter kun benytte lønnen til å gjøre nye kjøp. Har du også vurdert å skaffe en ekstra jobb?

Å være i fast jobb er en fordel til å begynne med da det gir deg bedre forutsigbarhet. Det er likevel smart å vurdere en jobb i tillegg til den du sitter med. Helgene er en tid for avslapning og ro, men mange nordmenn velger i dag å benytte den til å jobbe ekstra. Det er ikke uvanlig å ha en jobb i helgene som sørger for litt ekstra inntekt på toppen av den faste jobben. Å jobbe et par helger i måneden kan enkelt frigjøre kr 4 000 til kr 5 000. Kutter du kostnader og legger til den økte inntekten vil du fort oppleve at den økonomiske hverdagen bedrer seg. Du burde legge disse inntektene inn i nedbetaling av gjeld. I tillegg burde du også vurdere salg av eiendeler du måtte sitte med.

Frigjør kapital ved å selge eiendeler

De som sliter med å få endene til å møtes burde vurdere å kvitte seg med eiendeler. En trang økonomisk hverdag skyldes som regel betalinger på utestående lån som for eksempel forbrukslån. Den beste investeringen man kan gjøre i en slik situasjon, er å kvitte seg med disse. Betaler man ned på lån raskere vil man spare betydelige summer i lengden. Start med bilen din og hvorvidt du kan skaffe et billigere alternativ. I prinsippet behøver man kun en enkel bil som tar deg fra A til B. Dersom du sitter med en dyr bil som har høy belåningsgrad kan det være lurt å vurdere et salg av denne. Bruk deler av pengene til å betale ned på lånene du sitter med og resten av summen til å kjøpe et billigere kjøretøy.

Se også på muligheten for å selge noe av de tingene du har lagret hjemme. Mange nordmenn sitter på gullgruver uten å være klar over det. Klær, møbler, sko og andre objekter er eksempler på dette. Mange sitter med gamle varer som ikke benyttes etter å ha blitt arvet fra foreldre og slektninger. Dette kan ofte ha en samleverdi eller være av interesse for andre. Du burde ta en titt på auksjonssider på internett for å finne ut hva disse kan ha av verdi. I dag er det i prinsippet mulig å selge alt på internett, og et enkelt søk vil avdekke verdien av det du sitter med. Har du en samling cd-er, kassetter eller vinyl-plater? Det kan ligge mye verdier i slikt, og du burde derfor vurdere å selge de. Det er eksempler på folk som har funnet gamle skrivemaskiner som har blitt solgt for titusener. Det er nok ikke mulig å oppnå en astronomisk sum på enkeltvarer, men kvitter du deg med alt du har blir det fort snakk om mye penger.