Spar penger på mathandel

Du kan spare store beløp på mathandelen. Lær mer om hvilke rabatter som finnes og hvordan du strekker pengene lengst mulig.

Spar penger på mat ved å handle riktig sted

Ønsker du å spare penger på mat burde du først sammenligne matprisene hos de forskjellige kjedene. Dette er vanskelig å gjøre på egenhånd, og du burde basere deg på forbrukerundersøkelser og nyhetsreportasjer. Noen av disse er ikke objektive, så det er viktig å være kritisk til det man leser.

For eksempel gjennomførte VG en undersøkelse noen år tilbake som avdekket store forskjeller i norske matpriser. Undersøkelsen viste at en gjennomsnittsfamilie kunne spare kr 7 200 hvert år ved å handle mat på de riktige stedene. Denne undersøkelsen kan du lese mer om her.

Her kan man lese at REMA 1000 er den billigste matbutikken i gjennomsnitt, men at Kiwi kjeden kun er 0,4% dyrere. Dette er ikke store forskjeller, men understreker likevel behovet for å handle riktig sted. Matbudsjettet er den desidert største utgiftsposten hos norske familier etter rentekostnader på lån til bolig. Dette understreker behovet for å handle mat på riktig måte, og hos de rette tilbyderne. Videre burde du vurdere å benytte en rabattordning ved hjelp av bonuskort og kredittkort.

Medlemsfordeler og kredittkort

Den enkleste måten å spare penger på mathandelen er ved å bruke kredittkort. I dag finnes det selskaper som gir deg direkte avslag på matregningen såfremt du betaler kjøpesummen med kort. Shell Mastercard gir deg for eksempel 1% avslag på alle matvarer du handler hos utvalgte butikker. Har familien din et månedlig forbruk av matvarer på kr 15 000 vil du kunne spare kr 150 kun ved å betale med kortet. Du burde også vurdere kredittkortet Ikano Visa med de rabattene som følger med. Her får du også 1% avslag på alle mat og dagligvarer. I tillegg er det verdt å merke seg at kortet også kan benyttes hos utvalgte butikker i utlandet. Det siste kortet vi anbefaler er Norwegian Bank Visa. Her får du 1% av kjøpesummen omgjort til såkalte Cash Points. Disse poengene kan benyttes til å betale for reiser til utlandet som er en spennende løsning.

Da det gjelder medlemsfordeler er Hypermarkedet Coop Obs! kjent for sine gunstige rabatter. Her får du faste avslag kun ved å benytte bonuskortet ditt. Denne bonusen utbetales til kunden én gang i året som et kjøpeutbytte og settes inn på kundenes konto. Den minste rabatten man får med et slikt kort er én prosent, men kan være mye høyere dersom varer er på tilbud. Bruker man Trumf får man også en tilleggsrabatt som gir enda høyere avslag. Dette kortet er også tilgjengelig for de fleste butikkene i Norgesgruppen (Kiwi, Meny, Ultra, Joker og Spar).

Å bruke rabattkort er en smart løsning for å spare penger på mat, men husk likevel på ulempene som følger. For det første kan du ikke benytte kortene overalt, og du er dermed bundet til enkelte kjeder. Konkurrenter vil kjøre egne kampanjer i ny og ne, og du vil dermed gå glipp av disse rabattene dersom du handler utelukkende hos den samme kjeden. I tillegg får du ikke disse rabattene slått inn som et fast avslag på regningen. Du er nødt til å vente til et fast tidspunkt hver år før pengene settes tilbake inn på kontoen din. Du burde også vurdere å handle matvarer som skiller seg fra de kjente merkevarene.

Merkevarer og generiske produkter

De siste årene har stadig flere matkjeder valgt å utstede sine egne generiske produktlinjer. Kjente eksempler på dette er First Price, og Rema 1000 sine egne merkevarer. Sistnevnte inkluderer produkter som Nordfjord, Softstyle og Solvinge. Grunnen til at du burde velge disse er nettopp prisen på produktene. Merkevarene er av god kvalitet, men det er ofte noe man kjøper som en vanesak. Ofte vil butikkenes egne merkevarer ha like god kvalitet som de mer kjente produktene. Diverse pålegg, pizzaer og godteri er klassiske eksempler på dette. Prisforskjellene er også markante mellom disse produktene. En First Price pizza selges for omtrent kr 30, mens BigOne fra Orkla koster kr 60. Dette gjør det enkelt å se at man kan spare store summer ved å handle riktige produkter.

Kiwi er en svært populær butikk på grunn av First Price produktene de tilbyr. Mange studenter benytter utelukkende Kiwi til sine innkjøp på bakgrunn av de lave prisene. Spør deg om familien din kan spise matvarer som kommer fra mindre kjente produsenter? Er svaret ja burde dere gjøre alt dere kan for å handle slike produkter. Dette vil hjelpe dere spare store summer årlig, og spesielt dersom dere kombinerer produktene med andre tilbud i butikken. Hold et øye åpent for nye rabatter og tilbud, og vær svært oppmerksom på hvilke produkttyper dere velger. Norge er også et langstrakt land, og det kan være mye penger å spare ved å handle i Sverige. For de som bor nærme grensen er det smart å ta en handletur til naboen et par ganger i året. Besparelsene på slike turer gjelder først og fremst kjøtt, ost og alkohol.