Hvordan reduserer jeg gjelden?

Når du trenger å redusere gjelden er det et par triks du kan ta for å hjelpe prosessen framover. Lær mer om disse her.

Slik reduserer du gjelden

reduserer-gjeldenDet første du må begynne med er å vurdere den totale gjeldsbyrden du sitter med. Dette inkluderer alt fra boliglån til kredittkort, forbrukslån og utestående mobilregninger. Sorter alle disse fra høyest til lavest sum og noter rentekostnaden. I dag er det ikke uvanlig å sitte med et stort antall lån som alle har varierende rente. Dette fører til mye administrasjon og slit med å holde seg orientert over forpliktelsene. Legg derfor tid i å sette opp en oversikt ettersom det vil spare deg for senere arbeid. Det neste steget du må vurdere er refinansiering.

De fleste smålån som tilbys på markedet kommer med en høy effektiv rente. Kredittkort, mikrolån og SMS-lån er eksempler på sistnevnte. Det er ikke uvanlig å betale mer enn 35% i effektiv rente på disse lånene. Det du burde gjøre er å utforske muligheten for å refinansiere alle disse beløpene ved hjelp av et lån. Gå til banken din og forklar situasjonen, og be de vurdere de forpliktelsene du sitter med. Det er i hovedsak to fordeler du kan oppnå ved refinansiering og disse vil vi snakke om nedenfor.

Refinansiering senker gjelden

refinansieringNår du innløser alle små fordringer ved hjelp av et lån vil du først kvitte deg med behovet for administrasjon. Som nevnt tidligere kan det være frustrerende og tidkrevende å holde oversikt over et stort antall regninger og forpliktelser. Man blir fort nervøs og redd for å motta inkassokrav i posten. Når du innløser alle disse vil du kun forholde deg til én långiver og dette gir en viss trygget. Det neste handler om den minskede lånekostnaden ved at rentenivået kuttes.

Når du refinansierer gjelden din vil det være med den hensikt å oppnå et bedre rentevilkår. La oss ta et eksempel hvor du betaler et gjennomsnitt på 25% for alle de lånene du sitter med. Hvis banken din gir et stort lån med 15% effektiv rente vil du dermed kunne spare et betydelig beløp årlig på denne måten. Refinansiering er et av de mest brukte alternativene for å senke gjeld, sammen med nedbetaling og salg av eiendeler. Benytter du dette på en klok måte er det mulig å spare titusener av kroner hvert år i lavere rentekostnader. Det neste vi skal snakke om er hvordan du drar nytte av eiendelene dine til å nedbetale gjelden raskere.

Hvordan bruke eiendeler til å nedbetale gjeld

Mange av oss sitter i dag med hus og hytte. Sistnevnte er ofte noe man kun bruker et par ganger i året, men suger fortsatt penger ut av budsjettet. De fleste steder må man betale brøyting, eiendomsskatt og andre gebyrer for å eie en hytte. Til gjengjeld er det vanlig at hytta står ubrukt for store deler av året, noe som fører til at budsjettet tappes betraktelig. Du tenker kanskje at å selge hytta er enkleste måte å betale tilbake gjelden? Dette stemmer ikke. Du får nemlig 28% av betalte rentekostnader som fradrag på selvangivelsen. Det du heller burde vurdere er å leie den ut for å generere inntekter.

I dag kan du leie ut et en hytte på åremål og dersom den er i god stand får du fort kr 40 000 og oppover hvert år. Du sitter fortsatt som eier, men kan bruke den nye kapitalen til å nedbetale eksisterende gjeld. Det du derimot burde vurdere å selge er ting som faller i verdi raskt og dette inkluderer slike ting som biler, båter og elektronikk. Eier du en flatskjerm tv finansiert med lånte penger er det bedre å kvitte seg med denne.

I tillegg er det lurt å lage et fast månedlig budsjett med inntekter og utgifter. Dermed får du en solid oversikt over hva du har å rutte med. De fleste husholdninger mangler i dag et slikt budsjett og dette fører raskt til overraskelser da uforutsette krav og regninger dumper ned i postkassen.