Hva er forbrukslån?

Hva er et forbrukslån, og hvordan fungerer det? Her finner du svar på de vanligste spørsmålene som stilles om slike lån.

Definisjon av et forbrukslån

definisjonEt forbrukslån er å regne som et konvensjonelt låneprodukt på lik linje med lån til bil, bolig og hytte. Den store forskjellen ligger i bruksområdet ved at du ikke er bundet til å kjøpe en spesiell vare. Et lån til forbruk er nettopp det som navnet tilsier. Du kan benytte lånet til å kjøpe hva enn du vil uten at långiver legger seg opp i det. Dette er også grunnen til at det har blitt et av landets desidert mest populære låneformer, og stadig flere nordmenn velger denne løsningen for å realisere drømmer og planer de sitter med. Typisk velger låntaker å finansiere feriereiser, kjøp av inventar og andre liknende produkter med slike lån.

Så hvordan fungerer det i praksis?

Når du søker om lånet går prosessen relativt raskt. Det norske markedet er fult av långivere som alle konkurrerer med hverandre om å skaffe de beste kundene. Dette har de siste årene ført til bedring av vilkår, samt at du som kunde får mer makt over lånets vilkår. Det er også viktig å merke seg at lånet er usikret og banken ikke tar pant i noen av dine eksisterende eiendeler. I tillegg ligger renten lavere enn det man får hos de fleste andre usikrede lån på markedet. Mange långivere i dag tilbyr effektive renter så lavt som 8%, og i noen få tilfeller kan du få enda bedre vilkår. Nå skal vi snakke mer om fordelene og hva du burde gjøre med lånet.

Benytt forbrukslån til forhåndsbetaling

promo-tlg-041214Alle arbeidstakere i landet har rett på feriepenger som utbetales én gang i året. Det er blitt vanlig for norske familier å reise på ferie til utlandet, og denne utviklingen spås en fortsatt vekst i årene som kommer. Når man kjøper hotellopphold og flyreise kan det fort være snakk om mye penger, og man er ofte avhengig av feriepengene for å finansiere oppholdet. Her kan lån til forbruk hjelpe deg og familien. Når du kjøper feriereiser gjelder det å være tidlig ute. Det er velkjent at prisene stiger desto lenger man venter, og at det plassene kan bli utsolgt innen den tid feriepengene står på konto. Av den grunn burde man ofte handle feriereisen i god tid på forhånd.

Husk at lån til forbruk kommer med en lav effektiv rente. Dersom du skal betale kr 25 000 for oppholdet og flyreisen til hele familien burde du derfor vurdere et slikt lån. Ettersom du har handlet tidlig vil du være sikret plass, samt at du får en bedre pris for reisen. Så fort du får feriepengene utbetalt burde du gå til banken og betale tilbake det du skylder. Du kan her få en mellomfinansiering som koster relativt lite, men samtidig sikre deg flytur og hotellopphold for hele familien din. Videre skal vi snakke om noen av de praktiske aspektene ved slike lån.

Kostnader med forbrukslån

personligDet er sterk konkurranse på markedet, og dette har som sagt ført til en bedring av kundenes vilkår. Likevel kommer man seg ikke unna visse kostnader. For det første vil du måtte regne med å betale et etableringsgebyr. Dette gebyret reflekterer den kostnaden långiver har for å opprette lånet i sine systemer. Vanligvis koster dette et sted mellom kr 500 og kr 1 500. Etter dette må du belage deg på et termingebyr. Dette gebyret belastes som regel én gang i måneden og beløper seg som oftest til et sted mellom kr 40 og kr 50.

Utenom disse kostandene er det viktig at du fokuserer på den effektive renten. Dette er rentekostnaden som inkluderer alle utgiftene du må betale når du skal søke om lånet. Den nominelle renten er den isolerte rentekostnaden, mens den effektive vil inkludere alle gebyrer og omkostninger omregnet til en prosentandel. Husk at långiver vil premiere deg dersom du betaler tilbake beløpet raskt, da dette gir de bedre sikkerhet.

I Norge er det også slik at du har en lovfestet rett til å innfri lånet ditt så raskt du selv ønsker. Dette skiller seg fra en del andre land hvor man er bundet til den avtalen man opprinnelig signerte. Her kan du med andre ord låne kr 200 000 over en 5 års periode, men likevel betale tilbake alt tidligere uten ekstra omkostninger dersom du ønsker det. Husk også å be om en papirkopi av den signerte avtalen. Långiver plikter å gi deg dette, og den gjør det mye lettere å holde oversikt over lånets vilkår senere.