Verdt å vite om refinansiering av forbrukslån og kredittkort

Har du flere ubetalte lån med forskjellig størrelse og rentebeløp? Da er refinansiering noe du burde vurdere. Lær mer om dette her.

Når burde jeg refinansiere?

refinansiering

Refinansiering er et utrykk man hører i norske medier omtrent daglig. Ganske enkelt betyr dette å bruke ny gjeld til å finansiere gammel gjeld. Man sletter altså den gjelden man sitter med og får kun ett lån å forholde seg til. Løsningen er svært populær av to grunner. For det første hjelper den deg med å spare tid og ressurser på håndtering av regninger. Videre kan den spare de for store summer hvert år dersom du oppnår et lavere rentenivå. På en generell basis sier man at følgende situasjoner vil rettferdiggjøre et behov for refinansiering:

 • Du sitter med et stort antall små lån som alle har forskjellig rente og nedbetalingstid. Du bruker store ressurser på håndtering av regningene og sliter med å få endene til å møtes. Dette kan inkludere alle typer gjeld relatert til forbrukslån og kredittkort.
 • Du har flere ubetalte regninger som har gått til inkasso. Små summer har blitt til store beløp og du er i praksis personlig konkurs. Framfor å sende begjæring om personlig konkurs ønsker du en annen løsning for å kunne beholde boligen og øvrige eiendeler.

I et slikt tilfelle burde du skaffe ett enkelt forbrukslån for refinansiering. Forbrukslån i noen tilfeller være unødvendig dyrt, og det er viktig at du benytter deg av det billigste alternativet på markedet. I dag tilbyr flere banker svært gunstige renter på forbrukslån, med nominelle renter helt ned mot 7%. Eksempler på slike banker er OPP Finans, Santander og Bank Norwegian. Tar du opp et stort lån hos én av disse aktørene er muligheten tilstede for at du vil spare store summer i det lange løp.

Slik går du frem for å refinansiere

sjekklisteBegynn med å samle alle utestående krav til kredittkort og tidligere forbrukslån. Legg sammen summene og noter rentekostnaden på kredittinstrumentene. I noen tilfeller kan det ligge svært høyt, og spesielt dersom du ikke har betalt regningene i tide. Etter å ha samlet alle regninger og beløper burde du gå til en bank og forhøre deg om mulighetene for refinansiering. Det er vanskelig å kalkulere en gjennomsnittsrente i de tilfeller hvor rentene og nedbetalingen varierer. Dette er noe banken kan hjelpe deg med ved å benytte dataprogrammer. Ellers finnes det ypperlige gratisalternativer på nett som hjelper deg kalkulere kostnadene.

Når du har samlet alle regningene burde du kontakte en bank og be om refinansiering av eksisterende gjeld. Alle typer gjeld kan legges inn i denne potten, så fremt det ikke er gjeld til spill og gambling. Hvor grundig banken vurderer søknaden avhenger av den summen du ønsker å låne. Summer som overstiger kr 50 000 vil som regel bli møtt av en mer detaljert gransking. Husk at du burde refinansiere din egen forbrukslån og kredittkortgjeld så fremt du oppnår bedre rentevilkår på det nye lånet. Vær også klar over dine rettigheter som bankkunde i Norge. Du kan nemlig innfri et lån før tiden er omme uten å bli ilagt straffegebyr for dette.

Slik går banken fram for å refinansiere

definisjonEr lånesummen høy vil banken som regel gi deg et tilbud på én lånesum, hvor de stiller krav om at pengene brukes til å nedbetale alle utestående regninger. Alle lånene vil bli slettet, og du får utstedt et nytt lån i banken din. Her vil du som oftest få en lavere rente enn hva de tidligere lånene utgjorde. Det er smart å kvitte seg med de kredittkortene eller betalingsmetodene som gjorde at du havnet i en slik situasjon til å begynne med. Du kan også fort spare veldig mye penger på en slik løsning. La oss si du har lånt kr 200 000 med en effektiv rente på 25% p.a. Dette utgjør i skrivende stund kr 30 000 i årlige rentebetalinger. Kutter du denne summen i to vil du dermed spare kr 15 000 hvert år kun ved å refinansiere lånet.

I tillegg slipper du unna den store papirmølla som følger med disse kravene. Tidligere måtte du behandle et stort antall lån og regninger som havnet i postkassen jevnlig. Nå har du den fordelen at det kun er snakk om et lån og én långiver. Du burde sette opp et fast trekk fra lønnskontoen din hver måned. Gjør du dette vil du spare både tid og penger og få en lettere hverdag til glede for deg og familien.

Anbefalte banker å bruke til refinansiering

Bank NorwegianEff.rente 17,80%, 65.000,- o/5 år,Tot. 95.872,

Bank Norwegian lån


 • Best i test!
 • 18 års aldersgrense
 • Inntil 15 års nedbetalingstid

Brukernes favoritt!

Fra 5 000 til 500 000kr i lån
Søk her!
Annonse
OPP Finans Eff. 18,35%, 65 000,- o/5 år.Kost 32 784,- Totalt 97 784 kr.

OPP Finans


 • God minimumsrente
 • Tilbyr refinansiering
 • Mulighet for lang nedbetalingstid

Lav nominell rente

Lån 10 000 kr til 350 000 kr
Søk her!
Annonse
LendoEff. rente 9,61%, kr.150 000,- o/5 år, Tot.: 195 720,

Lendo


 • Fleksibel nedbetalingstid
 • Tillater medsøker
 • Konkurransedyktig rente

Uforpliktende søknad!

Lån 10 000 kr til 400 000 kr
Søk her!
Annonse