Hvordan håndterer jeg inkasso?

Å håndtere inkasso kan være vanskelig. Er man i en presset økonomisk situasjon kan det føre til sorg, frykt og irritasjon

Begynn med deg selv

Å motta inkasso kan være en svært ubehagelig opplevelse. Avhengig av beløpets størrelse og antall inkassokrav kan det føre til en sorgreaksjon hos mottakeren. Dette er velkjent, og noe som har blitt stadfestet flere ganger gjennom moderne forskning. På bakgrunn av dette er det viktig at man begynner med seg selv og tar visse grep for å kunne tenke klart. De som mottar mange inkassokrav har som regel en vanskelig økonomi til å begynne med, og det er ikke uvanlig at brevene legges i en skuff og glemmes. Begynn med å åpne alle krav du har liggende, og sorter de etter beløp og forfallsdato. Gå inn med en aggressiv innstilling og fortell deg selv at dette er noe du vil klare å håndtere.

Gjør grep i hverdagen og se etter nye inntektsmuligheter. Dersom du jobber deltid kan det være smart å øke dette til full stilling. I Oslo er det for eksempel mange arbeidstakere som kjører trikk og t-bane i helgene for å få litt mer penger å rutte med. Dette er noe du også burde vurdere å gjøre, slik at du kan komme deg i en mer stabil økonomisk situasjon. Skal du bli kvitt inkasso er det viktig at du kan presentere en plan til de du skylder penger, hvor inntekter er en viktig del av vurderingen. Denne planen må redegjøre for besparelser og inntekter med den hensikt å kunne dekke kravene.

Si til deg selv at dette vil gå bra, og at du kan klare å dekke kravene. Det er også smart å søke støtte hos andre i denne prosessen. Dersom du ikke er god til å lage budsjetter burde du spørre venner eller familie om hjelp til dette. Det neste du burde gjøre er å kontakte kreditorene dine.

Kreditorer vil hjelpe deg betale inkasso

En kreditor er vanligvis svært villig til å lempe på betalingskravene dersom du tar kontakt og forklarer situasjonen din. Når du skylder penger som inkasso vil kreditoren være usikker på hvorvidt pengene vil tilbakebetales. De tenker at en betaling er bedre enn aldri å kunne se pengene, og de bruker selv store ressurser på å inndrive slike krav. Av den grunn er de ofte svært villige til å gjøre innrømmelser på tilbakebetalingen slik at du er i bedre stand til å møte forpliktelsene dine. Det er viktig at du har en solid plan for tilbakebetaling. For eksempel kan du be om å få utsette en betaling til et fast tidspunkt neste måned, eller at du betaler mindre summer av gangen.

Det er viktig at du kan presentere en detaljert plan hvor du redegjør for inntekter og utgifter. Gi beskjed om at du er dedikert til å finne en løsning, og at du ønsker å gjøre opp for deg. Er du redelig og forklarer hvorfor du ikke kan møte forpliktelsen innen en fastsatt tid vil kreditoren ha to valg. Det ene er å fortsette inndrivingen av et krav de vet du ikke kan betale. Det andre er å hjelpe deg på vei ved å lempe på kravet. De vil omtrent alltid velge den siste løsningen. Det finnes også et par andre alternativer du burde vurdere.

Alternativer for å betale inkasso

En annen løsning på et slikt problem er å søke om refinansiering hos banken din. Dette er en ordning hvor du får utstedt et større lån uten sikkerhet, populært kjent som forbrukslån, som dekker alle utestående beløp. Det kan være vanskelig å få et slikt lån dersom du allerede befinner deg i en økonomisk hengemyr, men det er likevel fullt mulig. Slik gjør du:

  1. Snakk med banken din og forklar hvilke utgifter og inntekter du har hver måned.
  2. Fremskaff dokumentasjon for hvilke inkassosaker du sitter med og hvor mye renter du skylder på disse lånene.
  3. Målet med en slik løsning er å betale tilbake alle mindre krav i én omgang, og deretter få en lavere rente. Dette vil spare deg for både tid og ressurser, samtidig som du frigjør ekstra penger.

Alternativt kan du gå til en aktør som spesialiserer seg på å bistå mennesker i økonomiske kniper. Et slikt selskap er norske Telefinans. Telefinans tilbyr blant annet refinansieringsproduktet RyddeLånet som er rettet mot nettopp deg som har en rotete økonomi med flere kreditorer, og ønsker å få samlet all gjelden din til et billigere og enklere lån.

Husk at inkassosaker kan være vonde å håndtere. Når en sak går til inkasso er det oftest et varselsignal om behov for endringer i den private økonomien. Du burde ha fokus på endringer som frigjør kapital hver måned, og at regningene betales tilbake i god tid. Først og fremst burde du kutte forbruket ditt slik at du kun bruker penger på det som er absolutt nødvendig. Ikke sløs penger, og bruk alle tilgjengelige midler på tilbakebetaling av utestående regninger. Husk også at det er mange gratis ressurser tilgjengelig gjennom det offentlige. Hos NAV kan man søke om frivillig gjeldsordning, hvor det offentlige kommer inn og hjelper deg møte forpliktelsene dine.