Hva er et depositumslån?

Enten du skal leie din første bolig, eller kun trenger en hjelpende hånd for å få på plass depositumet til en ny og større leilighet, kan et lån til depositum være til stor hjelp. Vær imidlertid oppmerksom på hvilken effektiv rente du oppnår på depositumslånet ditt.

depositum2

Tilbud på lån fra nova finansEff. rente 15,8%, 65.000 kr. over 5 år, etablering 950,-, Totalt: 92.354 kr.

Lån fra Nova Finans


 • Uforpliktende og gratis
 • Lånebeløp: 5 000 – 500 000
 • Få tilbud om lån av flere banker

Enkelt skjema!

Lån 5 000 kr til 500 000 kr Søk her!
Annonse

Fordeler med depositumslån

Du har bestemt deg for å leie en bolig og utleier ber om et depositum. I mange tilfeller vil utleier kreve at inntil 2 måneders leie settes inn på egen konto for å kunne dekke uforutsette utgifter for vedlikehold og skade.

Skal du leie bolig i et sentralt strøk i Norge kan det fort bli snakk om et betydelig depositumkrav. I Oslo sentrum er i dag prisen for en ettromsleilighet i snitt kr 12 000 per måned, og to måneders leie vil da tilsvare kr 24 000 i depositum alene. Det kommer på toppen av at du betaler for den første månedsleien.

Hva gjør man hvis du ikke har nok penger til å dekke hele denne summen? Svaret er enkelt ved at man skaffer seg et depositumslån. Et depositumslån er på mange måter det samme som et forbrukslån. Banken tar ikke pant i eksisterende eiendeler og lånet utstedes derfor uten sikkerhet.

Ettersom du ikke kjøper noe av spesifikk verdi er det heller ikke mulig for banken å kreve et slik pantedokument. Da det gjelder renter kan du oppnå relativt gunstige vilkår så fremt du velger riktig bank da du signerer avtalen. Før du kan få et depositumslån vil noen banker stille et par krav på forhånd. Disse kravene har flere likhetstrekk med forbrukslån, og handler om bankenes risiko.

For det første er det ikke mulig å få et slikt lån dersom man sitter med løpende inkassosaker eller betalingsanmerkninger. Dette er i realiteten et universelt krav for alle typer lån i Norge, og noe man ikke kommer seg unna. De fleste banker vil også ha en grense på tre måneders leie. Er månedsleien din kr 10 000 vil du dermed ikke kunne skaffe mer enn kr 30 000 i depositumslån.

Sist men ikke minst vil det også i mange tilfeller stilles et krav om at du oppretter en brukskonto med den banken som tilbyr deg lånet. For å unngå disse kravene kan du også vurdere å ta opp et vanlig forbrukslån, og rentene vil ofte være omtrent identiske. Et depositum er ganske enkelt en sum med penger som «fryses». De står ikke tilgjengelig for hverken leietaker eller utleier, og betales tilbake til leietaker dersom vedkommende har overholdt alle kravene i leieavtalen. Dette skjer ved endt leieperiode, og pengene blir utbetalt med utleiers samtykke. Les videre for å lære mer om hvordan lånet innvilges.

Slik søker du

I vårt eksempel har vi valgt å søke et depositumslån fra Bank Norwegian. Ettersom banken ikke tilbyr et eget låneprodukt for depositum velger vi å bruke et normalt forbrukslån. Det fungerer på akkurat samme måte som et depositumslån og kommer med en lav effektiv rente. For å lære mer om Bank Norwegian og de vilkårene som tilbys kan du klikke her.

Bank NorwegianEff.rente 17,80%, 65.000,- o/5 år,Tot. 95.872,

Bank Norwegian lån


 • Best i test!
 • 18 års aldersgrense
 • Inntil 15 års nedbetalingstid

Brukernes favoritt!

Fra 5 000 til 500 000kr i lån
Søk her!
Annonse

Bank Norwegian tilbyr i dag forbrukslån med svært gunstige renter og lang nedbetalingstid. Banken er faktisk en av de mest fleksible på det norske markedet. Et depositumslån må betales tilbake på samme måte som et vanlig forbrukslån. Du får et fast månedsavdrag som inkluderer både nedbetalingenog renteutgifter. Hos Bank Norwegian kan du oppnå en effektiv rente under 10%. Du kan også låne inntil kr 500 000 med en nedbetaling på 15 år.

De fleste banker setter som sagt en sperre på tre måneders husleie for sine depositumslån. Hos Bank Norwegian finnes det derimot ikke en slik sperre, som vi mener er til kundens fordel. For å illustrere kostnaden ved et forbrukslån fra Bank Norwegian har vi valgt å sette opp et enkelt regnestykke: La oss si at du trenger et depositumslån på kr 65 000 med en nedbetaling på 5 år. I dette tilfellet må du betale et etableringsgebyr på kr 950, som gir en effektiv rente på 17,80%. Ved endt nedbetaling vil totalkostnaden tilsvare kr 95 872. Det er også fullt mulig å oppnå lavere renter enn det du gjør i dette eksempelet. Alt vil som sagt avhenge av din egen betalingsevne og hvorvidt du kan vise til en stabil inntekt og lav gjeldsgrad.

Du kan også vurdere å søke om et depositumslån gjennom en lånemegler. Et av landets beste alternativer for en slik løsning er Lendo. Vi har skrevet en utfyllende omtale av Lendo på denne siden, og du kan enkelt finne ut enda mer på Lendo sine egne sider ved å klikke her.

LendoEff. rente 9,61%, kr.150 000,- o/5 år, Tot.: 195 720,

Lendo


 • Fleksibel nedbetalingstid
 • Tillater medsøker
 • Konkurransedyktig rente

Uforpliktende søknad!

Lån 10 000 kr til 400 000 kr
Søk her!
Annonse

Lendo forenkler søknaden om et lån til depositum betraktelig. Du fyller kun ut én søknad som deretter sendes til en lang rekke banker og kredittytere i Norge. Du sparer tid og kan samle sammen tilbud for å se hvilken bank som gir deg de beste rentevilkårene.

Når du velger bank for et depositumslån burde du også ha fokus på brukervennlighet. Det foretrekkes at banken tilbyr nettløsninger som lar deg holde oversikt over lånet i nettbanken. På denne måten kan du enkelt foreta innbetalinger og utbetalinger kun ved hjelp av noen få tastetrykk. Bank Norwegian, Komplett Bank, Santander Consumer Bank og Opp Finans er eksempler på aktører som tilbyr slike løsninger. Under kan du lese en enkel oppsummering på depositumslån og ting du burde huske på før du søker.

Oppsummering

Å dekke et depositum kan være vanskelig for de som ikke har rukket å spare opp tilstrekkelig kapital. Med skyhøye boligpriser og lave renter har det blitt vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet, og leieprisene har skutt i været. Et depositumslån er derfor en ettertraktet løsning på markedet som du burde benytte deg av. Merk deg at forskjellene mellom et depositumslån og forbrukslån er relativt små. Noen banker velger å kalle det et depositumslån enda produktet er omtrent identisk med et lån til forbruk.

Det har lite å si hvilken låneform du velger for å finansiere leiesummen. Det viktigste er at du klarer å dekke den summen som kreves og samtidig oppnår en gunstig effektiv rente. Du vil også få pengene tilbake ved endt nedbetaling. Derfor er dette å regne som en form for sparing på sikt. Framfor å benytte pengene blir de satt inn på en sperret konto hvor du får pengene tilbake ved endt leieperiode. Tilbakebetalingen av pengene vil naturligvis kun skje såfremt leiekontrakten har blitt overholdt og at det ikke har oppstått skader på eiendommen.

Som med andre finansielle produkter har du angrerett på avtalen. Du kan slette låneavtalen inntil 2 uker etter den ble inngått. Dette kan være nyttig for de som ønsker et depositumslån før de går på leting etter et sted å bo. Her må du sende inn et angrerettskjema og samtidig betale tilbake hele lånesummen. Du vil deretter få etableringsgebyret refundert sammen med andre omkostninger. Det er også mulig at banken vil kreve kompensasjon for det nominelle rentetapet for den tiden pengene stod på kontoen din.

At pengene står klare på konto er en fordel dersom du får tilslag på en bolig som du ønsker å leie. Utleier vil vanligvis ha et ønske om at pengene settes inn så fort som mulig, og da burde man ikke gamble på at lånet innvilges automatisk. Samtidig er det viktig å ha muligheten til å angre på inngåelsen av lånet dersom du ikke finner en bolig i tide.

Finn et depositumslån i dag og realiser drømmene dine!

Tilbud på lån fra Axo finansEff15,9% 100000 5år Kost40256 Tot140256

Lån fra Axo


 • Aldersgrense: 25 år
 • Nedbetalingstid: inntil 15 år.
 • Eff. rente: 10,90 - 22,90%

Sjekk pris flere steder!

Lån 10 000 kr til 500 000 kr
Søk her!
Annonse