Hva er et lån uten sikkerhet?

Et lån uten sikkerhet omtales i dagligtalen som et forbrukslån. Her kan du låne penger uten at banken krever pant i eiendelene dine.

Bank NorwegianEff.rente 17,80%, 65.000,- o/5 år,Tot. 95.872,

Bank Norwegian lån


 • Best i test!
 • 18 års aldersgrense
 • Inntil 15 års nedbetalingstid

Brukernes favoritt!

Fra 5 000 til 500 000kr i lån
Søk her!
Annonse

Fordeler med et lån uten sikkerhet

lanemeglerDen første fordelen med en slik løsning er mangelen på krav til benyttelsesområde. De fleste lån som tilbys i Norge er i dag skrudd sammen på en måte som gjør at pengene må benyttes til å betale for et spesifikt formål. Det mest velkjente eksempelet på en slik løsning er boliglån, hvor banken krever at pengene brukes til å betale for huskjøpet. Med et lån uten sikkerhet stilles det derimot ingen krav til hvordan du benytter pengene og dette gir deg som låntaker økt fleksibilitet.

Ettersom lånet er usikret betyr det også at det ikke tas pant i noen av eiendelene dine. Med andre ord vil ikke banken kreve et pantedokument på huset ditt dersom du tar opp et usikret lån. Dette har både fordeler og ulemper, hvor vi begynner med det første.

Ettersom det ikke tas opp pant i eksisterende eiendeler vil ikke banken kreve eiendeler tvangssolgt dersom lånet forfaller. Er betalingen uteblitt over lang tid kan det likevel være aktuelt at banken krever inndragning av verdier men dette regnes som en siste mulighet. Grunnen er at andre banker som regel sitter med førsterett på de pengene som er bundet opp i kundens eksisterende verdier. Et forbrukslån vil derfor rangeres helt nederst på listen blant kreditorer som får sine krav innfridd ved tvangssalg.

Dette fører naturligvis til at risikoen for banken øker betraktelig da de utsteder et usikret forbrukslån, og de vil derfor ta visse grep for å dekke opp risikoen. En av disse er å kreve en høyere rente enn det man ellers ville betalt for et sikret lån. Rentesummene på usikrede lån er i dag en god del høyere enn vanlig markedsrente, og prisene varierer stort med tanke på hvilken bank du velger. Av den grunn har vi også valgt å gi deg noen tips for hvor du burde lete etter et usikret forbrukslån, med tanke på kostnad og nedbetalingstid.

Les videre for å lære hvordan du skaffer et billig og usikret lån på noen få dager.

Her burde du søke

En av de beste måtene å skaffe et usikret lån er gjennom en såkalt lånemegler. Dette er et selskap som setter deg i kontakt med en lang rekke banker, og du trenger kun å sende inn én søknad. Kontrasten er stor til hva du ellers måtte ha gjort, da du ville ha måttet sende inn en individuell søknad til hver enkelt bank. Den første fordelen handler om all den tiden du sparer ved å bruke lånemegleren. En søknad om forbrukslån kan fort ta inntil 40 minutter å fylle ut, og skal du gjøre dette for 10 banker ender du opp med å bruke over 6,5 timer på arbeidet. Bankene har også et sterkt ønske om å skaffe nye kunder og de vil derfor delta i en auksjon hvor de kommer med best mulig tilbud. Dette er den desidert enkleste måten for å skaffe et billig usikret lån.

LendoEff. rente 9,61%, kr.150 000,- o/5 år, Tot.: 195 720,

Lendo


 • Fleksibel nedbetalingstid
 • Tillater medsøker
 • Konkurransedyktig rente

Uforpliktende søknad!

Lån 10 000 kr til 400 000 kr
Søk her!
Annonse

Du har mange alternativer å velge mellom blant lånemeglere i Norge, og disse skiller seg ut med tanke på hvilke banker de samarbeider med. En av de beste lånemeglerne etter vår mening er Lendo, som i skrivende stund samarbeider med omtrent alle store norske banker og kredittytere. De gir deg usedvanlig god dekning på lånesøknaden og du kan være sikker på at dine interesser blir ivaretatt som kunde. Søkeprosessen er også enkel, i tillegg til at Lendo støtter elektronisk signering ved hjelp av Bank-ID.

Ellers finnes det en del banker som kan tilby gunstige vilkår for både nedbetaling og renter på usikrede lån. En av disse er Santander som de siste årene har gjort et aggressivt inntog på det norske markedet. Banken tilbyr forbrukslån uten ekstraomkostninger, og du trenger derfor kun å forholde deg til ett rentenivå. Ettersom mange banker krever gebyrer for etablering og vedlikehold av lånet kan det til tider være vanskelig å holde en oversikt over den endelige lånekostnaden. Dette problemet slipper du unna med et forbrukslån fra Santander, og med denne løsningen kan du låne inntil kr 70 000 med en nedbetaling på 10 år. Det gir deg også muligheten til å porsjonere ut lånet slik at du får en håndterbar månedlig nedbetalingskostnad.

SantanderEff.rente 15,7 %, kr 125 000 o/2 år. Kostnad kr 19 379. Totalt kr 144 379

Santander Flexilån


 • Aldersgrense: 25 år
 • Nedbetalingstid: inntil 15 år
 • Rente: 7,90% - 21,90%


Valgfri nedbetalingstid

Lån 10 000 kr til 350 000 kr
Søk her!
Annonse

Til slutt skal vi snakke litt generelt om usikrede lån og hvilke andre ting du burde huske på.

Ha fokus på kundevennlighet

I dagens marked er det store forskjeller på de prisene som tilbys kunder med usikrede forbrukslån. Rentenivåene kan være alt fra 7-8% opp mot 40% i visse tilfeller. Hvilken bank du velger vil være avgjørende for å bestemme det endelige rentenivået, og du burde være klar over den praksisen som avgjør beløpet. Når banken tilbyr et usikret lån på sine sider vil de skrive at «det endelige rentenivået avhenger av vår individuelle vurdering». På godt norsk betyr dette at rentene på hjemmesiden kun er å regne som veiledende og at banken har diskresjon til å skru prisene opp og ned etter eget ønske.

Hovedregelen er at de kundene med god betalingsevne vil tilbys et lån med lave renter. Har du derimot en lav inntekt og høy gjeldsgrad vil renten skrus opp i takt med den økte risikoen som medfølger. Sist men ikke minst burde du fokusere på de tekniske løsningene som hver bank kan tilby deg. For eksempel finnes det en forskjell i hvilke banker som tilbyr elektronisk signering. Dette er en måte å signere gjeldspapirene på nett ved hjelp av Bank-ID, og du slipper derfor å vente på postgangen.

Santander og Bank Norwegian er eksempler på selskaper som tilbyr gunstig infrastruktur på nett. Her kan du laste opp dokumenter på nett såvel som signere gjeldspapirene ved hjelp av kodebrikke. I tillegg tilbyr de en egen nettbank hvor du kan holde oversikt over lånesummen og hvilke terminbeløp som står til forfall. Dette gjør det enkelt å håndtere gjeldskostnaden for deg som kunde.

Bank NorwegianEff.rente 17,80%, 65.000,- o/5 år,Tot. 95.872,

Bank Norwegian lån


 • Best i test!
 • 18 års aldersgrense
 • Inntil 15 års nedbetalingstid

Brukernes favoritt!

Fra 5 000 til 500 000kr i lån
Søk her!
Annonse

Som oppsummering kan man si at et usikret lån gir deg muligheter der andre lån ikke strekker til. Du betaler litt ekstra i renter for den friheten det medfører å kunne bruke pengene på hva enn du selv ønsker. Et usikret forbrukslån er ideelt for å mellomfinansiere kostnader i husholdningsbudsjettet såvel som å betale for dyre kjøp.

Det er også mulig å senke kostnaden på lånet dersom du inkluderer en medlånsøker. Her signerer andre personer lånedokumentet og står dermed medansvarlig for at pengene betales tilbake som avtalt. Dette er en ideell løsning i mange tilfeller ettersom det sørger for en lavere effektiv rente. Banken vil anse risikoen som senket da de kan kreve inn utestående betaling fra flere parter samtidig. Har du en helt middels kredittscore til å begynne med vil dette alternativet hjelpe deg senke rentene lenger nedover. Dette er spesielt sant i de tilfeller hvor medlånsøkeren har en god kredittscore og høy betalingsevne.